Aici poate fi textul referitor la autor
 

UN SECOL DE ÎNVAŢAMÂNT ÎN SLUJBA VITICULTURII DIN PODGORIA DEALU MARE

 

Geografie

Geografie şi organizare administrativ-teritorială

• Cadru geografic
Comuna din zona colinara centrala a judetului, denumita Dealu Mare. Se învecineaza, la nord-est cu orasul Urlati, la est cu comuna Albesti-Paleologu, la sud cu comuna Dumbrava, la sud-vest cu comuna Rîfov, la vest cu comuna Berceni si Bucov, iar la nord cu comuna Plopu.

Cum s-a ajuns la denumirea de Valea Calugareasca este o alta întrebare, la care raspunsul poate fi în primul rând ca asezarile din vale si viile de aici au fost stapânite de prin secolul al XV-lea de calugarii a patru manastiri.

Istoricul localitatii începe cu descoperirea în via Liceului Viticol a unei asezari traco-getice din prima vârsta a fierului.
Într-o carte domneasca emisa de domnitorul Radu cel Frumos, este amintit, la 1494, satul de resedinta sub numele de Valea Calugarilor, pe lânga alte sate, disparute astazi.

• Suprafata comunei masoara 5417 ha, din care 4262 ha reprezinta suprafata agricola.

• Populatia si îndeletnicirile sale
Evolutia demografica a comunei a fost urmatoarea: 1831-345 familii, 1872 - 2.400 de locuitori, în 1970 - 10.698 locuitori, iar în 1984 -10.509 locuitori.
Ocupatia de baza a locuitorilor este viticultura, dar si pomicultura, cultivarea plantelor de câmp, agricultura, cresterea animalelor.

• Dezvoltarea culturii
Prima scoala si-a deschis portile în 1838. În septembrie 1907 Ministerul Instructiunii Publice înfiinteaza, la Valea Calugareasca, Scoala Elementara de Viticultura, în prezent Grupul Scolar Agricol Valea Calugareasca.

În 1956 se înfiinteaza Institutul de Cercetari Horticole si Viticole (I.C.H.V.) Valea Calugareasca, astazi Institutul de Cercetare pentru Dezvoltarea Viticulturii si Vinificatiei (I.C.D.V.V.)

• Monumente
- Crama din lemn de la Valea Popii monument de arhitectura construit în 1777
- Casa Bellu